Ryba brosma – charakterystyka

Żyjąca w lodowatych wodach Skandynawii, Szkocji czy Kanady, słabo znana w Polsce brosma, jest jedną ze statystycznie najczęściej spożywanych ryb w Europie. Nic dziwnego – jej smaczne mięso, przywodzące na myśl homara, zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych. Warto bliżej zapoznać się przypominającą dorsza brosmą, stanowiącą przysmak na wielu europejskich stołach i cel wypraw skandynawskich rybaków i wędkarzy.

Ciemnobrązowa brosma, o charakterystycznie, biało obrzeżonych płetwach, zazwyczaj nie przekracza długości około pół metra i dziesięciu kilogramów wagi. Niemniej zdarzały się sytuacje, że złowiony okaz ważył nawet trzydzieści kilogramów, albo mierzył ponad metr – z drugiej strony, można spotkać również ryby jedynie dwukilogramowe. Brosma, należąc do rodziny dorszowatych, posiada specyficzne wąsy na podbródku i żyje przeważnie w daleko od lądu, przy kamienistym lub żwirowym dnie. Okres rozrodczy przypada przeważnie na drugi kwartał roku -jednymi z najważniejszych miejsc, gdzie brosmy odbywają tarło, są okolice Szkocji, Islandii oraz Wysp Owczych. Brosma dożywa kilkunastu lat, maksymalnie dwudziestu, osiągając zdolność rozrodu w okolicach dziewiątego roku życia, a w skład jej diety wchodzą przede wszystkim skorupiaki i inne, mniejsze ryby.

Skandynawscy wędkarze bardzo cenią sobie brosmę, często występującą w dużym zagęszczeniu. Połowy tej ryby stanowią ważny segment gospodarki takich krajów jak Szwecja czy Norwegia, gdzie od lat jest ona powszechnie spożywana. Mięso brosmy dostępne jest w wielu postaciach – filetowane, suszone czy świeże mięso można wykorzystać jako podstawę smacznych i zdrowych potraw.

Mięso brosmy – smażone, pieczone czy nawet gotowane na parze – zawiera w sobie multum cennych składników odżywczych. Można w nim znaleźć sporo białka – prawie dwadzieścia procent – czy wiele witamin z grupy B, ale przede wszystkim brosma ceniona jest jako źródło kwasów tłuszczowych. Pozyskiwany z niej tran, poza cennymi aminokwasami, zawiera również niemałe ilości dobrze przyswajalnych witamin A oraz D.